לייטנינג סיינטיפיק ארניס אינטרנשיונל הוא ארגון של אמנות לחימה פיליפינית מסורתית, שהוקם ופותח בפיליפינים, על ידי גראנדמאסטר בנג'מין לונה למה בשנת 1937. זוהי שיטת אספדה אי דגה סראדה השמה דגש על שימוש מהיר וחזק במקלות, ומתמחה בשימוש של מקל\חרב וסכין.

היסטוריה
בשנת 1937, בנג'מין לונה למה, הידוע בכינויו "מאנג בן" ועוד קבוצה של כ-20 חברים ארניסדורים, בעיר מאמבוסאו שבקפיז, שקדו על פיתוח שיטת הארניס \ קאלי \ אסקרימה הטובה ביותר. הם רצו ליצור סיסטמה, מעין שיטה לכל טכניקות הארניס אשר הועברו אליהם על ידי משפחות השבט, שנשמרו על גבי הדורות למטרות הגנה. הם הסתובבו ממקום למקום באי פאנאי וחיפשו את המאסטרים הטובים ביותר שילמדו אותם. במקרים מסויימים אף קראו תיגר על ארניסדורים, על מנת לבחון את כישוריהם וטכניקות הקרב. הטכניקות המשפחתיות והידע שהם צברו מנסיונותיהם, הביאו לפיתוח לייטנינג סיינטיפיק ארניס.

פעילויות הארגון נקטעו בשל פרוץ מלחמת העולם השניה. הכל השתנה כאשר הפיליפינים נפלשו על ידי היפנים בשנת 1941. ובמיוחד כאשר היפנים שרפו והרסו את מאמבוסאו. מרבית חברי הארגון החליטו להלחם בפולש היפני, הם נכנסו למחתרת ועסקו בפעילויות התנגדות לפלישה, כתוצאה, חלק מחבריו של מאנג בן נהרגו או הוצאו להורג בשל פעילותם בגרילה. בסיום המלחמה, מאנג בן וחבריו שנשארו בחיים בנו את הארגון מחדש. מאנג בן המשיך בפיתוח השיטה בגואם, הוא השתלם בלימודי  ג'ודו, קראטה, אגרוף וסמינרים שונים, עד שחזר לפיליפינים ב-1957 והמשיך ללמד את שיטתו.

השנים חלפו והארגון גדל ונהיה מפורסם בפיליפינים, בעיקר בעקבות כל הקרבות והתחרויות שהגראנדמאסטר האגדי ניצח בהם. נאמר על מאנג בן כי הוא לא הפסיד אפילו קרב אחד…הן בתחרויות, קריאות תיגר וברחוב.

השם
שם התואר לייטנינג ניתן למאנג בן, היות והוא היה מהיר וחזק כמו ברק. הוא היה סוגר טווח במהירות ומכה בחוזקה שמזעזעת ומפתיעה כמו פגיעת ברק…מאנג בן טען כי הוא בחר בשם היות והמקל מהיר מאוד והטכניקות הן בלתי צפויות.
סיינטיפיק בשל העובדה שהשיטה נבדקה, נוסתה ונחקרה לעומק באינספור קרבות. כמו כן, ממשיך דרכו של מאנג בן, מאסטר אלמר איבאנייז', החזיק בתואר חינוך גופני והכניס לשיטה את קוריקולום ושיטות הלימוד המדעיות: פיזיולוגיה, מתודולוגיה, אנטומיה  וכו'…כך שהאימונים התבססו על מחקרים מדעים על מנת להגיע לביצועים מקסימלים.
ארניס – אמנות לחימה פיליפינית מבוססת נשקים, הדרגתית עד ליד ריקה.
לייטנינג סיינטיפיק ארניס, הפכה להיות לייטנינג סיינטיפיק ארניס אינטרנשיונל בשנת 1959, בעזרתו של פרופסור אגריפינו מיוגה, אשר רשם את הארגון והוסיף את המילה אינטרנשיונל.

אך זהו שם הארגון, השיטה היא בעצם שיטת אספדה אי דגה סראדה, או בשמה המלא: טרסיה סראדה קאדנילייה אי אספדה אי דגה.
Tercia Serrada Cadenilla y Espada y Daga
טרסיה   close quarters
סראדה – לסגור (קראו הסבר במאמר על סראדה )
קאדנילייה – שרשרת קטנה, הכוונה היא לשרשר, רצף.
אי – ו
אספדה – חרב (או מקל)
דגה – סכין
מה שמתרגם לקונספטים של טווח קרוב, סגירת טווח ורצף תנועות מקושרות של חרב וסכין.

השיטה
פרוש השם הארוך הזה הוא בעצם הקונספט שעומד מאחורי השיטה, יירוט והזזת התקפות הצידה, תוך כדי יציאה מתווך הראייה של היריב. צעד זה נעשה תוך כדי שימוש בלתי פוסק במכות מהירות וחזקות עם המקל, ושמירה ודחיפה עם היד הריקה, על מנת לשלוט ביריב ולהוציאו משיווי משקל. הצורה המתקדמת יותר היא להשתמש בסכין, במקום ביד הריקה.

לייטנינג ידועה בשל טכניקות ייצור הכח המירבי עם מקל וכן מהירות המקל והתנועה. כמו כן, בשל ההתמחות בשימוש אספדה אי דגה, חרב\מקל וסכין, שזה מתייחס לשימוש בשני נשקים בעלי אורכים שונים, אחד בכל יד. במקור, השתמשו בחרבות ובסכינים אמיתיים, אך כיום אנו משתמשים במקלות ובסכיני אימון.
הקונספט של אספדה אי דגה אינו מתייחס רק לכלי הנשק, אלא מכוון לכל ספקטרום התנועה. ניתן ליישם את טכניקות אלו בשימוש במקל בודד, שני מקלות ואף יד ריקה.

ברוב שיטות הארניס, אסקרימה, קאלי בפיליפינים, משתמשים בכלי עץ לאימונים. חלקם משתמשים בעץ ככלי אימונים המדמה נשק להבי, בעוד ששיטות מסויימות מתייחסות למקל האימונים, העשוי בדרך כלל מראטן, כאל כלי עץ עם מאפיינים שונים לגמרי משל כלי להב. לייטנינג היא דוגמה לשיטה כזו, אשר מדגישה את תכונות השימוש במקל, כמו שהוא, כלי לייצור כוח ולא חיתוך. אימוני החרבות מתבצעים בנפרד, תוך כדי התאמת התנועות למאפייני הכלי.

יש לזכור כי בראש ובראשונה לייטנינג סיינטיפיק ארניס היא שיטת לחימה, ולכן ישנן אסטרטגיות לחימה אשר הינן לב השיטה:
פיתוח ושימור הטכניקות – לכל תנועה חייבת להיות מטרה.
סגירה – בלחימת טווח קצר יש לסגור את התקפת היריב מבחוץ ולא להשאר "בפנים".
טראפינג (לכידה) – לכידת אברי התקפת היריב, אפילו לשנייה, על מנת שלא יוכל להתקיף.
השלמה\סיום – מספר מכות ברצף, אם ההתקפה נעצרה או נבלמה – יש להמשיך עם התקפה אחרת.
התאמת עבודת רגליים נכונה לטכניקות – במיוחד ביציאה החוצה מהטווח.
שמירה ושבירת קצב – תרגילי הזוגות מלמדים קצב וזרימה, אך יש לדעת גם לשמור על הקצב וגם לשבורו.
מקל הוא אינו להב – ניצול מאפייני נשקך והשתמשות בפוטנציאל שלו למקסום יתרונותיו.

חומר הלימוד
לייטנינג סיינטיפיק ארניס, בהיותה שיטה מסורתית, מחזיקה ברפרטואר נרחב של טכניקות, עם שימוש בכלים שונים: מקל בודד, שני מקלות, אספדה אי דגה, חרבות, יד ריקה ואף כלים להגנה עצמית כגון דולו דולו, אלה טלסקופית ועוד. להלן הסבר על חלק מהתרגילים והחומר הנלמד:

Manner of Striking
סט של 13 מכות המלמדות מטרות שונות אצל היריב ואת ההתקפה המתאימה לכל נקודה, תוך כדי צורת תזוזה נכונה על מנת למקסם את ייצור הכח והפגיעה.

12 METHODS
12 דפוסי התקפה אשר פותחו על ידי מאנג בן. הקומבינציות מלמדות שיטות של התקפות ברצף ומשמשות כבסיס לטכניקות השיטה.

12 Blocks –  חומר של לסקא"ס (תוספות של אלמר איבאנייז')
מאנג בן לא פיתח בלימות, אלא דגל בתקיפה נגדית במקום בלימה. מאסטר אלמר הרחיב את טכניקות מאנג בן ואיגד אותם לסט בלימות.

Strike Combinations – חומר של לסקא"ס (תוספות של אלמר איבאנייז')
1-7 קומבינציות למקל בודד ו-8 עד 16 קומבינציות לשני מקלות.

אספדה אי דגה
מילולית: חרב וסכין. לחימת שני נשקים באורכים שונים, בדרך כלל בטווח בינוני עד קרוב.
תפקיד הנשק הארוך הוא בדרך כלל לחתוך בעוד שהסכין ננעץ בפתח שהחרב ייצרה. כשיד הסכין ריקה, משתמשים בה כדי לכוון את היריב ולשמור עליו במקום הרצוי. השימוש בשני כלי הנשק באורכים שונים, גורם לקצב בלתי נצפה של תנועה, אשר קשה להתגונן מפניו.

אספדה סראדה
תרגיל זה מתמקד בטווח הארוך\בינוני, בדרך כלל לתוקף יש שני נשקים ולמבצע התרגיל נשק אחד. מבצע התרגיל מתמודד עם התקפות התוקף ומשתמש בנשקו וביד הריקה לשליטה על התוקף.

אספדה אי דגה סראדה
בתרגיל זה הארניסדור משתמש בשני נשקים על מנת לתרגל חיתוכים, דקירות ושיסופים נגד סימולציית התקפה. בדרך כלל משתמשים במקל וסכין או בולו (חרב פיליפינית) וסכין. סראדה באה מהמילה הספרדית "סגור", לכן מטרת המתרגל היא לסגור את התקפת התוקף, כך שלא יוכל להמשיך. למטרת התרגול, התוקף ממשיך לתקוף, אך מזוית שונה. תרגיל זה טוב לתרגול זויות התקפה ובלימה אפשריות, ובמיוחד כשמתבצע במהירות ובכח הנכונים.

ביגאי טמה
זהו תרגיל התקפה והגנה, התוקף מוציא התקפות מרובות ברצף מזויות שונות, בעוד שהמותקף צריך להיות מסוגל להדוף את המכות ולהתקיף חזרה. ניתן לתרגל ביגאי טמה במגוון נשקים ובמגוון צורות. ניתן לבצע את התרגיל: מקל 1 נגד מקל 1, 2 מקלות נגד מקל 1, מקל וסכין נגד מקל 1, 2 מקלות נגד 2 מקלות…גיוון זה מאפשר למתרגל להיות מורגל למגוון זויות ומהירויות שונות. התרגיל מאפשר יכולות זרימה וזיהוי מהתקפה להתקפה ומעלה את הסיבולת האנאירובית, היות והתרגיל מהיר מאוד ומצריך תגובות זריזות.

אספדה אי דגה ביגאי טמה
תרגול זה הוא שילוב של ביגאי טמה ואספדה אי דגה. ההתקפות וההגנות מבוצעות ממגוון זויות ובמהירויות שונות, כאשר משתמשים בדפוסים שנלמדו של אספדה אי דגה, עם שימוש בכח ובמהירות של ביגאי טמה.
מתרגלים תרגיל זה רק לאחר שנלמדו ביגאי טמה ואספדה אי דגה, היות וזו רמת קושי גבוהה יותר, בשל הטווח הקרוב יותר.

סומברדה
תרגיל של קאונטר לקאונטר, זהו תרגיל טווח קרוב, אך עם יותר זרימה חופשית מאשר ביגאי טמה. בתרגיל זה צריך לתקוף ולהגיב כאשר ההתקפה נבלמה והוחזרה חזרה בצורה רנדומלית ובלתי צפויה.

פריקות (מקל למקל ומקל ליד ריקה)
פריקות מקל מול מקל מתמקדות בהוצאת מקל יריבך, על ידי שימוש במקל שלך, ובמקרים מסויימים השתמשות בשני המקלות שכעת ברשותך, נגד היריב חסר הנשק. כמו כן, ישנן פריקות של שני מקלות נגד מקל אחד, או מקל אחד פורק שני מקלות.
פריקות יד ריקה מאפשרות למתרגל חסר נשק לסגור תווך על יריב עם נשק (על מנת שלא יוכל להשתמש בו), לפרוק את היריב מנשקיו ולסיים עם הטלה, נעילת מפרקים עם מקל או התקפה.

ארניס לתחרויות\ספארינג
זוהי גרסת הספורט של ארניס. החוקים בתחרויות שונות יכולים להיות שונים, אך המטרה היא זהה. שני יריבים נלחמים אחד מול השני עם מקלות מרופדים, קסדה ומיגון גוף. המטרה היא לפגוע ביריב השני כמה שיותר, בלי להפגע בעצמך, בזמן הקצוב.
כחלק מהאימונים לספארינג, בשביל לפתח כח, מתאמנים על צמיגים תלויים, בשביל פיתוח הסיבולת, רצים ומבצעים ותרגילים מגוונים וכן מתרגלים את התקפות והגנות השיטה בספארינג מלא או חלקי.

יד ריקה
טכניקות היד הריקה של לסא"י שאובות מתוך תנועות האספדה אי דגה. המתרגל מסיט ושומר על התקפת היריב, תוך כדי התקפת קאונטר משלו. התקפות אלו יכולות לכלול אגרופים, מכות ביד ריקה, מרפקים, נעילות מפרקים, הטלות ועוד…
היכולת לזרום מתנועה לתנועה, מפותחת כבר בתנועות האספדה אי דגה, כך שחומר זה נלמד בשלב מאוחר יותר.

כיום
נטל כבד נפל על חברי לסא"י כאשר מאנג בן נפטר ב-5 לינואר 2003 וכן מי שנחשב יורשו, מאסטר אלמר איבנייז', שנפטר שנה אחריו. על מנת להמשיך את המסורת, בשנת 2005, נפגשו חברי הארגון וכבר במפגש הראשון הוחלט על הקמת מועצת מאסטרים אשר תפגש כל חודש על מנת לקבל החלטות משותפות בנושאים הקשורים לארגון. הוחלט כי הגראנדמאסטר החדש אשר יתפקד כראש הארגון, יהיה בנו של מאנג בן, ג'וזף לונה ג'וניור, אך היות והוא מתגורר בארה"ב, נציגתו והמפקחת על ענייני הארגון תהיה אחותו, פאטי ג'ן קאבליירו. גראנד-מאסטר רולנד דאנטס (שחקן מוערך בינלאומי, זוכה 6 פעמים בתואר מר. פיליפינים ומאמן כוחות מיוחדים) הציע למנות את מאסטר ג'ון אסקודרו למזכיר הכללי והאחראי על הפגישות – וההחלטה התקבלה ללא עוררין, במיוחד לאור תמיכתה של אטה פאטי, בתו של מאנג בן.

מאז ועד היום, המאסטרים נפגשים כל חודש על מנת לתעד ולחלוק את הידע אשר קבלו ממאנג בן וכן להמשיך בפעילויות לשימור וקידום מורשת לסא"י. פעילות הדגל של הארגון היא עריכת הלמה קאפ כל שנה ביום הולדתו של מאנג בן. זוהי תחרות לתלמידי לייטנינג מהמועדונים השונים, התומכת בשיתוף פעולה בין הקבוצות השונות וחברות בין תלמידי מאנג בן.

  1. להלן רשימת תלמידי מאנג בן אשר קיבלו ממנו את דרגת המאסטר:
    1. Leopoldo Alcotora
    2. Armando Arroyo
    3. Reynaldo Arroyo
    4. Nicolas Basig
    5. Romeo Cheng
    6. Damian Cruz
    7. Simeon Cruz
    8. Romeo de Leon
    9. Manolo del Rosario
    10. Nathan Ben Dominguez
    11. Jon Escudero
    12. Arnold Esparcia
    13. Rizalino Estacio
    14. Rodolfo Ibardolasa
    15. Felipe P. Jocano Jr.
    16. Herman A. Licanto
    17. Luis Luna
    18. Agripino E. Mayuga
    19. Ericson Mejia
    20. Carlito A. Ondillo
    21. Alex Ortinero
    22. Jimmy Paclibar
    23. Pio Paclibar
    24. Shaun Porter
    25. Joey Quiriones
    26. Ronald Ramirez
    27. Proceso T. Rodriguez
    28. Jess Royo Sr.
    29. Vicente R. Sanchez
    30. Romeo A. Santos
    31. Enrique Tansipek
    32. Lito Torrefranca
    33. Romeo Valleno
    34. Romeo Valenzuela
    36. “Boy” Villeno
    37. Juanito Villeno
    38. Elmer Ybañez

כל המורים ברשימה זו הקימו מועדונים משלהם תחת לייטנינג, או שמלמדים באופן פרטי.
לייטנינג סיינטיפיק ארניס ממשכה לגדול, לא רק במקומות שונים בפיליפינים (כגון סניפים גדלים ב: לוס בניוס, דאוואו במינדאנאו, לגונה, קאפיז ועוד…) אלא כיום ישנם סניפים מבוססים בעולם: קילט סנג'טה בסינגפור, שון פורטר באנגליה וגרמניה, לסקא"ס בארה"ב וקוריאה וכעת גם לייטנינג ארניס בישראל!